Actueel

Vrijstaat Land van Ravenstein

3-01-2024

Ruim 400 jaar geleden was het Land van Ravenstein een vrijstaat. Een soeverein land waar godsdienstvrijheid heerste. 1795 maakte Napoleon daar een eind aan. Na twee eeuwen zuchten onder de knoet van de Hollanders is op 7 juli 2017 de vrijstaat Land van Ravenstein opnieuw uitgeroepen. Het grootste gedeelte van de huidige gemeenten Oss en Maashorst behoren tot het Land van Ravenstein. Vroeger waren Uden en Ravenstein de hoofdsteden van dit land.

Alle info van en over het Land van Ravenstein is te vinden in een app. Deze dien je dus wel even te installeren. Nou ja even… er staat zoveel informatie in dat het wel een grote app is. Het fijne van de app is echter wel dat als je weer het Land van Ravenstein verlaat, je deze app weer gewoon kan verwijderen van je telefoon.

Helemaal fantastisch is dat er maar liefst drie ontdekkingstochten (dicht) langs Vakantiepark Zevenbergen komen. Uiteraard willen wij onze gasten met deze routes kennis laten maken. Wij hebben de routes op papier verkrijgbaar. In de app krijg je echter audio-ondersteuning, zodat jouw beleving des te groter zal zijn. Je gaat verrast worden door de unieke rijkdom aan historie, cultuur, religieus en monumentaal erfgoed. Je bent vrij om op vele punten af te stappen voor nog meer beleving van het punt waar je je bevindt of op één van de vele horecapuntjes die de routes aangaat. Dus een natje en een droogje is altijd in de buurt. In het gehele Land van Ravestein zijn er 10 ontdekkingstochten voor de fietser uitgezet. Gemiddeld tussen de 20 en 35 kilometer. Dus met een futuristische elektrische ros pak je wellicht 2 tochten op 1 dag.

Activiteiten Land van Ravenstein

De vrijstaat Land van Ravenstein promoot zich in 2024 op verschillende wijzen, onder andere:

  • Tocht Zuiderwaterlinie; een tocht van Bergen op Zoom tot Grave
  • 10 Expeditietochten in den vreemde: Reeds zijn er tien ontdekkingstochten in het land uitgerold, zoals hierboven beschreven. Er komen ook nog 10 tochten in de nabije omgeving bij: Land van Cuijk, Land van Maas en Waal, Bernheze en Gemert-Bakel.
  • Meertalige folders: Het land van Ravenstein heeft historische banden met steden in Vlaanderen en Duitsland. Deze banden gaat men van beide zijde versterken, dus een mooie kans om meer geïnteresseerde mensen deze kant op te laten komen. Verder zijn er nog evenementen die groots worden uitgepakt:
  • Pontjes dagen 10-11-12 mei: Tussen Land van Maas en Waal, Land van Cuijk en Land van Ravenstein heeft rivier de Maas zijn weg gevonden. Recreatieve uithammen maken het heerlijk vertoeven voor de watersporters. Maar er zijn vele pontjes en ook speciale fietspontjes om de Maas over te steken. Tijdens deze dagen wordt  Stichting De Maasveren ook extra in het zonnetje gezet. De regio is trots op deze schippers.
  • Open atelierdagen/kunst en Ambachtsgilde 19 en 20 oktober: Voornamelijk in Ravenstein pakt het gilde flink uit. Zeker een bezoek waard.
  • Nationale feestdag: Das kleinste Bierfest Europas; Ravenstein heeft het kleinste landelijke bierfeest. Boekel is uitgenodigd om deel te nemen aan dit vriendschappelijk event. Heel veel plezier gewenst.

Houdoe,

Twan van Bakel