Actueel

Geniet van onze favoriete routes!

11-09-2023

Ben je een wandelaar, trimmer, fietser, mountainbiker of wielrenner? Dan mag je dit blog niet missen. Vanuit Vakantiepark Zevenbergen delen we namelijk onze favoriete routes. Routes waarbij jij verzekerd bent van maximaal buitenplezier in het Brabantse land.

Voor wandelaars

De 4,5 kilometer lange Bomenpark / geocache-route “ Skippy”. Een heerlijke en korte route met verschillende ondergronden: van bos en heide tot aan stuifzand. De innerlijke mens kan ook op deze korte route goed verzorgd worden.  Restaurant “Bomenpark” vormt de ideale locatie voor een heerlijke lunch. Viervoeter zijn hier op het terras en in de serre welkom. Om de vijver van het Bomenpark is een fraai pad aangelegd zodat deze goed begaanbaar is. Ben je heel goed ter been, dan kun je hierna nog de geocache route volgen. Deze is onverhard.

Voor trimmers

10 kilometer met enkele klimmetjes en dalingen, startend richting het grootste historische graf van Oss: De vorst van Oss. Aansluitend volgt het Hans Joppenpad, zo doorkruis je Vorstengrafdonk. De fietsbrug is het eerste klimmetje dat je tegenkomt als je het natuurgebied “Herperduin” inloopt. Dit is een begrazingsgebied waar je Exmoor pony’s en Taurossen tegen kunt komen. Daarna steek je de A50 over middels een brug die ons in de polder laat uitkomen. Via ’t Mun ga je naar het ecoduct, waar je via het fietspad(brug) de provinciale weg oversteken. Bij de start van deze klim kun je nog even uitrusten en een bezoek brengen aan het archeologisch monument “Paalgraven”. Op de locatie van het Zevenbergshuis (boerderij met herberg) staat een speciaal bord met haar afbeelding, Vakantiepark Zevenbergen heeft de herbergfunctie in dit gebied in 1996 weer nieuw leven in geblazen. Na het ecoduct ga je linksaf weer een de horst op van de Maashorst. Je slingert door de bomen en enkele verlaten weilanden. Daarna duik je onder de A50 door en kom je weer uit in de Hooge Vorssel. Vanuit hier kun je weer de recreatieve bebording van Vakantiepark Zevenbergen en de Jachthut volgen.           

Voor fietsers

35 kilometer lekker beschut tussen de bossen en beesten: heerlijk cruisen op je bike door de natuurschil van dit grootste aaneengesloten natuurgebied. De natuurkern laten we met deze route met rust. Juist in deze schil kom je bewonderenswaardigheden tegen: Natuurcentrum de Maashorst, Natuurkarakters van de Maashorst, recreatieve toeristische ondernemers, et cetera. Na het natuurcentrum kom je al snel op het “slingerpad” een regionaal bekend stukje fietspaden de naam zegt het al het slingert. Via verrassende kronkelingen word je na elke bocht weer getrakteerd op een mooi kiekje. Dit pad eindigt nabij Uden. Via het buitengebied van Uden klim je naar Zeeland: de Heische tip is een heerlijke locatie – in het zomerseizoen – voor een drankje en/of  lunch. Door naar Schaijk en richting Herpen om zo in het gebied “Herperduin” te komen. Hier kom je nog twee leuke horecalocaties tegen. Ook is hier een klimbos een reusachtige das om in te klauteren en bovenop de stuifduinen een uitkijktoren. Dit is zeker een beklimming waard. Boven de boomtoppen heb je een fantastisch uitzicht. Oostelijk liggen nog twee natuurvennen waar vaak de Exmoor pony’s en de Taurossen komen drinken. Vanuit de bossen tussen Herpen en Berghem steek je de fietsburg over naar een klein zeer verassend bosgebiedje met de “Peren”vijver. Na Restaurant Clemens (let op: diner-tip) zijn de laatste kilometers van deze leuke route aangebroken. Met een klein ommetje zul je voldaan terug komen op het vakantiepark, waar de Jachthut een fantastische locatie is voor een afsluitend drankje om na te genieten van deze fantastische route/dag.      

Voor mountainbikers

25 kilometer rood met een bietje greun. Er zijn 5 uitgezette Mountainbike routes in de Maashorst. Voor ieder wat wils en allemaal met hun eigen karakter. Vanuit het vakantiepark is het klein stukje “verbindigsroute” om aan te sluiten op de Groene route. Dit is een mooie warming up.  Na Recreatieoord en Beachclub Maashorst, pak je de verbindingsroute op om naar de Rode Route te gaan. De Rode route is wel voor de geoefende biker. Meer single tracks en het vraagt ook wat meer van de stuurkwaliteiten van de biker. Enkele pittige klimmetjes waar niet iedereen bovenkomt. Dus zeker voor de eerste keer in deze route is het goed opletten. Het spektakel zit in de rug van de stuifduin die op Herperduin ligt. Het laatste stukje van de rug pakken we dubbel en aan het einde van de rug gaan we via de verbindingsroute terug richting de Groene route. Nu lekker uit paddelen richting het vakantiepark. Hopelijk heeft de wederhelft een heerlijke lunch klaar staan om de verbruikte calorieën weer aan te vullen. Uiteraard is je fiets vies geworden, maar niet getreurd, op het park hebben wij een speciale fiets afspuit/reparatie plaats gecreëerd, met natuurlijk water en lucht om je fiets weer in topconditie weg te zetten voor de volgende rit.        

Voor wielrenners

70 kilometer over d’n dijk: heerlijk met de kop in de wind! Check even de windrichting voordat je vertrekt. Van Lith-Oijen naar Grave over de dijk. Mooi meanderend aan de maas kom je door pittoreske dorpjes. Megen, Ravenstein en Grave zelf zijn hierin de koplopers. Je koerst ook even door Keent, een dorpje dat met hoog water geïsoleerd kan zijn van de buitenwereld. Tevens is hier stichting Tauros gevestigd, waar zij op deze locatie een speciaal fokprogramma hebben. Geweldig om te zien hoe deze krachtige kanjers hier over de grote vlaktes grazen tussen de watergangen. Daarna kan je de fietsroute Maasroute weer op en glij je heerlijk over een mooi geasfalteerd autovrij pad. Het enige wat je daar mogelijk tegenkomt zijn de koeien die van de boerderij naar de uiterwaarden lopen om daar ontspannen te gaan grazen. Die 40 kilometer over de dijk vervelen nooit!  

Groots genieten begint bij Vakantiepark Zevenbergen in Heesch. Maak er een mooie tocht van.