Actueel

Ervaar de historie: stap in het verleden!

10-07-2023

De Maashorst is een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant, en kent een rijke historie die teruggaat tot ver in het verleden. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de Maashorst, het gebied waarin Vakantiepark Zevenbergen zich bevindt?

 

De Romeinse tijd

De Maashorst is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Archeologische vondsten tonen aan dat het gebied al bewoond werd in de prehistorie, zo’n 10.000 jaar geleden. Er zijn resten gevonden van nederzettingen en grafheuvels uit de bronstijd en ijzertijd. De Maashorst was destijds een belangrijk gebied voor landbouw en veeteelt. Tijdens de Romeinse tijd liep de belangrijke handelsroute van Den Bosch naar Nijmegen door de Maashorst. Er zijn verschillende Romeinse vondsten gedaan, zoals munten en aardewerk, die aantonen dat het gebied intensief gebruikt werd. Ook zijn er resten van een Romeinse villa gevonden in de buurt van Zevenbergen. Jongstleden zijn er ook nog sporen gevonden van Julius Caesar in de kerkdorpen aan de maas.

 

Nadruk op de landbouw

In latere eeuwen werd de Maashorst voornamelijk gebruikt als gemeenschappelijke weidegrond, waar boeren uit de omgeving hun vee lieten grazen. Dit zogenaamde “gemene grond”- systeem zorgde voor een duurzaam beheer van het gebied en de natuurlijke rijkdommen. In de 20e eeuw veranderde het gebruik van de Maashorst. Er werd meer nadruk gelegd op landbouw en de natuur kreeg minder ruimte. Gelukkig is er de afgelopen decennia een beweging ontstaan om het gebied te beschermen en te herstellen. De Maashorst is uitgeroepen tot een Natuurlijk Park, waarbij natuurontwikkeling, recreatie en landbouw hand in hand gaan.

 

Ontspannen in de natuur

En dat brengt ons bij Vakantiepark Zevenbergen in Heesch. Het park is gelegen in dit prachtige natuurgebied en biedt de perfecte gelegenheid om te genieten van al het moois dat de Maashorst te bieden heeft. Of je nu wilt wandelen, fietsen, paardrijden of gewoon wilt ontspannen te midden van de natuur, het vakantiepark is de ideale uitvalsbasis. Met de historie van de Maashorst als achtergrond is het extra bijzonder om hier je vakantie door te brengen. Je kunt je voorstellen dat je wandelt over paden die al duizenden jaren geleden bewandeld werden door onze voorouders. Het is een unieke ervaring om de verbondenheid met het verleden te voelen terwijl je geniet van de rust en schoonheid van de natuur.

 

Vakantiepark Zevenbergen in Heesch biedt niet louter een prachtige vakantiebestemming, maar ook de mogelijkheid om de rijke geschiedenis van de Maashorst te ontdekken. Dat maakt jouw bezoek méér dan bijzonder. Welkom in het verleden!